GESCHIEDENIS - Het ontstaan van het country dansen in Nederland.
 

 

 

Het Ontstaan van het country dansen in Nederland.

Omstreeks 1983 werd er bijna gelijktijdig op twee plaatsen in Nederland gestart met het geven van country danslessen.

In het westen door Leen van Ham; hij kwam door zijn werkzaamheden voor de marine regelmatig in Amerika en op die manier kwam hij in aanraking met country line dance.
Hij vond dit zo leuk dat hij dit ook in Nederland wilde introduceren.
Samen met zijn vrouw, zoon en dochter oefende hij thuis in de keuken de dansen welke hij in Amerika had gezien en gefilmd.
Dit waren toen maar 5 dansen, nl. de Freeze, Ten Step, Walk, Louie en de Cotton Eyed Joe. Deze dansen werden een jaar lang gedanst, omdat er in die tijd nog niet zoveel aanbod was.
In Nederland werden line- en partnerdansen gedanst; een partnerdans werd 'koppeldans' genoemd, ook al was dit niet correct.

In het zuiden van het land was er iemand die altijd op de Amerikaanse basis kwam en

daar in contact kwam met het countrydansen, dit was Herman Falkenberg.
De Amerikanen op deze basis deden zowel line-, partner- als coupledansen, maar weer hele andere dansen dan er in het westen werden gedanst.
Herman besloot dat hij dit ook wilde gaan introduceren in Nederland en begon in Zuid Nederland met het geven van country danslessen.
Vooral coupledansen werden in die tijd in het zuiden veel gedaan.

Later, toen er wat meer bekendheid kwam, ging men kijken of er ergens in het land een bandje speelde waar ook bij gedanst kon dansen, er was toen uiteraard veel minder aanbod van bands dan nu het geval is.
Zodra er ergens een band speelde, kwamen beide clubs uit het westen en het zuiden bij elkaar en werden er over en weer dansen uitgewisseld.
Mensen klagen nu wel eens dat er geen eenheid op de vloer is wat in die tijd natuurlijk geen probleem was.

Nadat er regelmatig dansen werden uitgewisseld, kwam iemand op het idee om deze dansen op papier te zetten zodat iedereen ze zou kunnen leren, dit was Wim Groen.
Bij de eerste danssheets is nog goed te zien hoe hij dat in die periode deed; er stonden voetafdrukken bij om alles duidelijker te maken; er is wat dat betreft de laatste 20 jaar wel veel veranderd.

Omstreeks 1991 werd er in het westen een naam gegeven aan het lesgeven en dat werd L.O. (Landelijk Overleg). Deze groep werd gestart door Wim Groen. Inmiddels is de naam L.O. vervangen door W.I.D.O. (Western Independent Dance Organisation).
Rond dezelfde periode kreeg de groep in het zuiden van het land de naam D.C.W.D.A.
(Dutch Country Western Dance Association) welke werd gestart door Herman Falkenberg.

In 1993 kwam er een derde stichting bij in Nederland, dit was de C.W.U. (Country Western Unie). Deze stichting werd opgericht door Jan Geelen. Doel was om de dansers weer bijeen te krijgen, meer eenheid te creëren, de dansen en de muziek weer helemaal terug richting de country te krijgen en ervoor te zorgen dat iedereen de juiste benamingen en technieken ging gebruiken.

Inmiddels zijn W.I.D.O. en D.C.W.D.A. al heel lang bezig met het geven van workshops, de D.C.W.D.A. heeft zich inmiddels ook gestort op het organiseren van wedstrijden voor iedereen en op alle niveaus.
Helaas is het zo, dat beide stichtingen inmiddels de keuze hebben gemaakt om naast countrymuziek vaker andere muzieksoorten te gebruiken. Met name D.C.W.D.A. is hiermee begonnen, omdat ze op die manier meer jeugd wilde binnenhalen bij de wedstrijden.
Dat dit gelukt is behoeft natuurlijk geen twijfel; de wedstrijden worden altijd druk bezocht door grote groepen dansers in alle leeftijdscategorieën.

In 1997 wordt door Danscentrum van Goethem het plan opgepakt om workshops te organiseren; de dansen die hier worden uitgelest zijn allemaal op pure countrymuziek van vaak minder bekende artiesten. Inmiddels is Van Goethem gestopt met countrydansen.

In 1999 komt het tot een splitsing binnen W.I.D.O. Een aantal mensen blijft waar ze zijn, maar een kleine groep, onder leiding van Tilly Benraadt, gaat zijn eigen weg. Zij starten zelf een stichting met de naam S.D.C.W.D. (Stichting Dutch Country & Western Dancers).
Deze groep wil zich vooral richten op de wensen van de dansgroepen, waaronder het geven van cursussen, lesgeven en een Buma en Sena collectief. Zij geven ook workshops met dansen op countrymuziek.

De D.C.W.D.A. geeft inmiddels ook cursussen in lesgeven, tevens hebben zij een Buma collectief in het leven geroepen.
Verder hebben zij een uniek muzieksysteem gecreëerd. Op abonnementsbasis kunnen muziek-cd’s in huurkoop worden aangeschaft. Dit is originele muziek die overal gedraaid mag worden aangezien dit "legale" cd’s zijn.

Er zijn nog enkele stichtingen welke hebben gewerkt met cd’s, W.I.D.O. had cd’s die werden ingezongen door Dave Sheriff, S.D.C.W.D. had cd’s die werden ingezongen door Michael en Els Weston & The Deans.
Danscentrum van Goethem had cd’s met originele artiesten tegen een normale prijs.
Voor zover nu bekend, zijn dit de enige legale cd’s die door de stichtingen in Nederland worden uitgegeven, alle andere cd’s zijn voor zover wij weten illegaal.

Omstreeks dezelfde tijd als de splitsing binnen W.I.D.O. wordt er in het zuiden van het land nog een stichting opgericht nl. C.D.A. (Country Dance Association) welke 3 jaar later wordt omgedoopt tot S.C.D.F. (Stichting Country Dance Foundation). Deze stichting wordt opgericht door Michel van Dooren & Carina Slijters en heeft als doel countrymuziek op alle mogelijke manieren te promoten. Dit wordt o.m. gedaan door het geven van workshops met dansen op uitsluitend pure countrymuziek. Daarnaast hebben zij een zeer uitgebreide website waar van alles te vinden is voor de countrydans liefhebber.

De laatste jaren waren er nog een aantal dansgroepen die workshops hebben gegeven, voornamelijk uit hobby en interesse. Dit zijn o.a.: Jos Slijpen, Lone Star Country Dancers, Dancing Boots Veldhoven, Blackstone Country Dancers, Ria Vos en Cheyenne.
Cheyenne en de dancing boots geven momenteel geen workshops meer.
Wellicht zijn er meer, maar dit is op dit moment wat wij aan gegevens hebben.

Een aantal stichtingen bracht videobanden uit van hun workshops; dit was Van Goethem, W.I.D.O., S.D.C.W.D. en Jos Slijpen.
De S.C.D.F. heeft in 2003 als eerste de video-cd uitgebracht, direct erna gevolgd door Jos Slijpen.
De videobanden en video-cd’s kunnen gebruikt worden door instructeurs en assistenten om op die manier de dansen te leren, dit kan uiteraard ook via de danssheets die door alle stichtingen worden uitgegeven.
Inmiddels brengen de W.I.D.O., Jos Slijpen en de S.C.D.F. dvd's uit van hun workshops wat de kwaliteit zeker ten goede komt. 

In 2000 is Wim Groen uit de W.I.D.O. gestapt om gezondheidsredenen. Zijn werkzaamheden zijn overgenomen door Ellen Wassenaar.

Tot slot zijn er nog enkele overkoepelende groepen zoals Dusty Boots Country Dancers en  North Hill Country Dancers (en wellicht nog meer) waar wij weinig informatie over hebben. deze hebben allemaal hetzelfde doel om de groepen hetzelfde te laten wegleren waardoor er meer eenheid blijft bestaan op de vloer.

Countrydansen is nu dus meer dan 20 jaar in Nederland en zoals u ziet is er in die jaren veel gebeurd; van eenheid op de vloer zoals in 1983 is nog weinig over.
Helaas moeten we vaststellen dat naast originele countrymuziek steeds vaker 'non-countrymuziek' wordt gebruikt. Al is non country muziek eigenlijk geen goede benaming we hebben het liever over andere muziek of linedance terwijl we het bij country muziek over country dance hebben.

Het aanbod van artiesten is de laatste 20 jaar enorm toegenomen; daarnaast wordt er ook regelmatig gedanst op muziek welke verzorgd wordt door dj’s.
Van verbroedering, zoals het 20 jaar geleden is begonnen, merken we niet veel meer; in die tijd kende iedereen elkaar en was er sprake van veel meer saamhorigheid dan nu.

Thans is er tussen clubs onderling nogal eens onenigheid; dat is jammer omdat we allemaal bezig zijn met een (voor velen uit de hand gelopen) hobby.

Ondanks het feit dat er zoveel stichtingen zijn die workshops geven, blijkt er toch voor elke stichting een markt te zijn.

Deze geschiedenis is samengesteld door Michel van Dooren in samenwerking met de W.I.D.O. en C.W.U.

Als iemand het idee heeft dat er iets niet klopt, laat dit dan even weten, indien nodig passen wij dit dan aan.