GESCHIEDENIS - De Geschiedenis van Country Music - Nederlandse versie
 

De Geschiedenis van Country Music - Engelse versie

 
  1. Het begin
  2. Cowboy muziek
  3. Honky Tonk muziek
  4. The Nashville sound
  5. Outlaw country
  6. Urban country
  7. New country

Het begin

In de zuidelijke Appalachian Mountains werden al jaren opnames gemaakt van viool tunes - bekend als Old Time Music - toen op 1 Augustus 1927 in Bristol Tennessee Country Music pas echt ontstond. Op die dag tekende Ralph Peer, van Victor Records, een contract met Jimmie Rodgers en de Carter Family. Deze twee opnames zetten de toon voor Country Music, velen zouden dit navolgen. Rodgers had een unieke zangstijl en de Carters maakten veel opnames van Old Time Music.

Jimmie Rodgers

James Charles Rodgers, later bekend als "de vader van de Country Music", werd op 8 september in Meridien, Mississippi, geboren. Met een zwakke gezondheid werkte hij als hulp bij de spoorwegen totdat dit hem opbrak en hij gedwongen werd om werk te zoeken dat niet zo slecht was voor zijn gezondheid. Hij was al jaren amateur entertainer. In 1925 werd hij prof en trad onder andere op in Johnson City, Tennessee. In 1926 verhuisden Rodgers en Carrie, waarmee hij toen 6 jaar getrouwd was, naar Asheville, North Carolina, en richtte hij op Jimme Rodgers' Entertainers op met Jack Pierce op gitaar, Jack Grant op banjo en mandoline, Claude Grant op banjo en Rodgers zelf ook op banjo.

Toen ze hoorden dat Ralph Peer van Victor Records een draagbare opname studio opzette in Bristol, op de grens van Virginia en Tennessee, trokken de Entertainers er heen. Maar omdat ze onderling ruzie kregen, nam Rodgers uiteindelijk alleen solo op. Hij koos als eerste song een sentimentele ballad, "The Soldier's Sweetheart" en een lullaby, "Sleep, Baby, Sleep". De plaat was meteen een succes en daarom bleef Rodgers bij Victor gedurende het hele jaar 1927. Zij namen onder andere de eerste een set van dertien Blue Yodle # (T (als in Texas) op.

Rodgers leefde tot 1933 en trad nooit op in een radio show en zelfs niet in de Grand Ole Opry. Maar met Fred Rose en Hank Williams was hij de eerste die opgenomen werd in de Country Hall of Fame, in 1961. Dat geeft goed aan hoe belangrijk hij was voor de geschiedenis van Country Music.

The Carter Family

De Carter Family (met onder ander A.P., Sara en hun nicht Maybelle) was een van de meeste invloedrijke families in Country Music. De Carters namen op 1 Augustus 1927 voor het eerst opnamen voor Ralph Peer van Victor. Dat was dus op dezelfde dag dat ook Rodgers opname maakte bij Victor. Ze maakten toen 6 opnames in zogenaamde Barn Sessions, waaronder "Single Girl, Married Girl" in een geďmproviseerd studio in Bristol, Tennessee. Sara en A.P. scheidden in 1936, maar bleven wel samenwerken.

Back to Top

Cowboy music

De songs van Roy Rogers, Gene Autry en The Sons Of The Pioneers voegden het 'Western' toe aan 'Country and Western Music'. Het amerikaanse publiek maakte vooral kennis met deze muziek in de cowboy films van de 30-er en 40-er jaren en werd daardoor onder een breed publiek populair.

Roy Rogers

Als "King of the Cowboys" was tussen 1938 en 1953 een belangrijke western filmster. Hij begon in 1911 als Leonard Style in Cincinnati, Ohio. Onder invloed van zijn vader, die mandoline en gitaar speelde, begon hij in de twintiger jaren op lokale evenementen te spelen. Na optredens met groepen zoals de Rocky Mountaineers en de Hollywood Hillbillies, vormde hij zijn eigen band, de International Cowboys. Later vormde hij - met de hulp van Tim Spencer en Bob Nolan - de Sons Of The Pioneers. Hoewel die groep een uitstekende reputatie verwierf, wilde Rogers meer en begon in films te spelen, eerst onder de naam Dick Weston en daarna als Roy Rogers met uiteindelijk een hoofdrol in de film "Under Western Skies", een productie uit 1938.

Hij maakte wel honderd films met zijn paard Trigger, en vaak met Dale Evans als tegenspeelster, met wie hij in 1947 trouwde. Soms werkte hij samen met de Sons Of The Pioneers en met Spade Cooley en werd hij Gene Autry's enige rivaal. In het midden van de 50-er jaren had hij een eigen TV show. Gedurende jaren nam hij platen op voor RCA-Victor. Later ging hij over naar Capitol, Word en 20th Century. Zelfs in 1980, toen hij voor MCA werkte, haalde hij de charts nog. Hij en de Sons Of The Pioneers traden nog een keer samen op voor "Ride Concrete Cowboy, Ride", een song uit "Smokey and the Bandit, II".

Hij werd in 1988 in de Country Hall of Fame opgenomen en was 3 jaar later weer terug met "Hold On Partner", een duet met Clint Black en Rogers LP "Tribute". Op deze 'classic' LP stonden duetten met toen bekende artiesten, zoals Lorrie Morgan, Kathy Mattea, Ricky Shelton, Randy Travis, Restless Heart en de Kentrucky HeadHunters. Hij werd mede-eigenaar van een restaurantketen, een theme park en zijn eigen web site (www.royrogers.com),en heeft nu meer dan 100 miljoen dollar.

Gene Autry

Orvon Gene Autry, was de bekendste van de zingende cowboys die via de film doorbraken. Hij is op 29 september 1927 geboren in Tioga, Texas. Zijn moeder Elnora leerde hem gitaar spelen en Gene speelde bij de Field Brothers Marvelous Medicine Show toen hij op high school was. Toen hij zijn eindexamen gehaald had ging hij als telegrafist bij de Frisco Railway werken in Sapulpar, Oklahoma. Onder aanmoediging van Will Rogers die hij toevallig ontmoette nam Autry in 1930 een baan aan bij het radio station KVOO in Tulsa. Hij noemde zich "Oklahoma's Singing Cowboy" en zong in de stijl van Jimmie Rodgers. 

Daarna verhuisde hij naar Hollywood waar hij na een rol in een western van Ken Maynard "Old Santa Fe", gevraagd werd voor de serie "The Phantom Empire". Daarna speelde hij een rollen in ontelbare B films, meestal met zijn paard Champion. Hij was zeker de populairste zanger en bracht een verschrikkelijke lange reeks platen uit in de 30-er en 40-er jaren, waaronder "Yellow Rose of Texas" (1933), "Tumbling Tumbleweeds" (1935). "Mexicalli Rose" (1936), "Back in the Saddle Again" (1939).  

Sons of the Pioneers

Aanvankelijk vormde Roy Rogers, Bob Nolan en Tim Spencer in 1934 een gitaar / vocals trio, genaamd The Pioneer Trio. Ze veranderden de naam in de "Sons of Pioneers" verwijzend naar de American Indian geschiedenis, van Karl en Hugh Farr. Gedurende de 30-er jaren traden de Sons regelmatig op voor de radio en namen platen op bij Decca, Columbia en RCA. Films speelden een belangrijke rol voor hen en zij traden op in veel Roy Rogers films. Son of Pioneers namen veel platen op die daar naar terug verwijzen met nummers als "Tumbling Tumbleweeds" en "Cool Water".

Back to Top

Honky Tonk music

Er is waarschijnlijk geen andere stijl in Country Western muziek die meer invloed heeft gehad op de artiesten van vandaag als de Honky Tonk. Honky Tonk vertolkte de sfeer van dansen en drinken, en verliefd worden en dan je geliefde weer verliezen. Alle belangrijke zangers danken hun stijl aan Jimmie Rogers en de meeste spelers op steelgitaar en drums aan Bob Wills en de Western Swing.

Hank Williams

Hank Williams is een van de meest charismatische en ‘blijvende’ Country Music artiesten. Toen tijdens zijn optreden in Opry op 11 juni 1949 het publiek hem dwong om “Lovesick Blues” een paar maal te herhalen, was dat Ryman’s mooiste openblik. Hank Williams werd geboren op 17 september, 1923 in Georgiana, Alabama en heette Hiram King. Hij was nog een teenager toen zij $15 won met “WPA Blues”op een amateur wedstrijd in Montgomery. Hij vormde een band, de Drifting Cowboys” en ze speelde meer dan tien jaar op het radiostation WSFA, in Montgomery. Hij verwisselde in 1946 Sterling Records voor het nieuwe MGM label in 1947 en hij werd geboekt als vaste gast op KWKH’s programma Louisiana Hayride. Toen hij met zijn opname van “Lovesick Blues” zo goed gescoord had, tekende hij in 1949 een contract met de Grand Ole Opry .

Ernest Tubb

Geboren in 1946 in Crisp, Texas, werd Ernest Dale Tubb de zesde artiest die in de Country Music Hall Of Fame en van 1943 tot zijn dood was hij een regelmatige Opry gast. Toen Tubb jong was, was Jimmie Rodgers zijn grote held. Hoewel hij ervan droomde dat hij Jimmie Rodgers kon imiteren en ook op verschillende bijeenkomsten zong tijdens zijn jeugd, duurde het tot zijn twintigste tot hij een gitaar bezat.

Lefty Frizzell

Lefty Frizzell zingt, schrijft songs en speelde gitaar en werd in 1929 als William Orville Frizzell geboren in Corsicana, Texas. Hij kreeg zijn bijnaam ‘Lefty” omdat hij tijdens de Golden Glove bokswedstrijden meerdere concurrenten uitschakelde (hij werd toen niet kampioen).

Back to Top

The Nashville sound

De Nashville Sound is een mengsel van pop en country die in de vijftiger jaren ontstond. De muziek uit die tijd komt voort uit de big band jazz en de swing muziek uit de 30-er, 40-er en 50-er jaren, in combinatie met de verhalende muziek van de Honky Tonk.

Jim Reeves

Jim Reeves, van oorsprong een stone (?) country zanger, bereikte met zijn befloerste stem verbazingwekkend grote hoogten als pop ballad zanger en sinds zijn dood in een vliegtuigongeluk heeft zijn roem kult afmetingen aangenomen. 
Jim Reeves werd in 1923 geboren in Galloway, Panola County, texas.

De plaat “Four Walls”, uitgebracht in februari 1057 bleek een keerpunt in Jim Reeves’ carričre. In 1959 nam Jim Reeves zijn allergrootste hit op, “He’ll Have To Go”. Dat was een bekend thema. Als het een paar jaar later uitgebracht was ,was het misschien een honky tonk song genoemd.

Patsy Cline

Patsy Cline – haar echte naam was Virginia Patterson Hensley – werd op 8 september 1932 in Winchester, Virginia geboren. Op haar vierde jaar won ze een amateur danswedstrijd, toen ze 8 jaar was nam ze piano les en nog voor ze 15 was zong ze in lokale clubs. In 1948 won ze op een auditie een reis naar Nashville en alwaar ze in enkele clubs optrad, voor ze weer naar huis ging. Maar haar grote doorbraak was toen ze in 1957 een Arthur Godfrey Talent Scout Show won met “Walking After Midnight”.

Arnold ????

Arnold was een geroutineerde country zanger met een zachte, zeer commerciële stem. Er zijn maar weinig C&W artiesten geweest die meet platen verkocht hebben dan hij. Hij werd geboren in 1918 in Henderson, Tennessee en zijn vader die zelf viool speelde leerde hem gitaar spelen toen hij ongeveer tien jaar oud was.

Bekende hits waren “the Streets of Toledo”, “Bouquet of Roses”, Anytime”, “Just a Little Lovin’ Will Go a Long, Long Way” (1948), “I Wanna Play House With You” (1951), and “Cattle Call”. Maar er waren er nog veel meer die bijna net zo goed verkochten.

Back to Top

Outlaw country

In de late zestiger jaren en de eerste zeventiger jaren kwam de traditionele country weer op. Tegen 1970 was de Nashville sound goed ingeslepen en was in veel opzichten samengegaan met de pre-britse Revolution popcultuur. Behalve de bekende ‘outlaws’ die hieronder besproken worden kwamen ook andere artiesten op die braken met de traditionele Nashville Sound: Charlie Pride (Kiss an Angel Good Morning) en Conway Twitty (Hello Darlin). Coutry Rockers uit het zuiden zoals de Outlaws, de Marshall Tucker Band, David Allen Coe, de Charlie Daniels Band en anderen brachten country naar een nieuw en hoger niveau. Zonder twijfel waren het echter de outlaws die in deze periode hun stempel drukten op country muziek.

Willie Nelson

Geboren op 30 april 1933 in Abbot, Texas, werd Willie Nelson door zijn grootouders groot gebracht, nadat zijn ouders gescheiden waren. Wilie bracht hip en country muziek samen en droeg ertoe bij dat er een nieuwe golf van interesse in country muziek ontstond. Samen met Waylon Jennings stond hij aan de top van de country charts met Good Hearted Woman in 1976. Dit nummer stond ook op de eerste officiële platinum LP, de compilatie “Wanted: The Outlaws”. Nelson’s meest bekende en ongetwijfeld ook beste LP verscheen in 1976: “Stardust”, welke hij opnam met Jennings, Leon Russell en Ray Price.

Johnny Cash

John R. Cash – de winnaar van zes CMA awards in1969 werd op 26 februari 1932 geboren in Kingsland, Arkanssas, als de zoon van een arme katoenboer. In 1935 verhuisde de Cash familie naar een overheidsnederzetting Dyess Colony en overleefde in 1937 een overstroming van de Mississippi. Hij beschreef dit later in “Five Feet High and Rising”. Nadat hij het eindexamen van zijn High School gehaald had ging Cash een paar jaar bij de Air Force, leerde zich zelf gitaar spelen en schrijf zijn eerste songs.

Waylon Jennings

Waylon werd geboren in Littlefield, Texas en had – met Ernest Tudd, Gene Autry en Jimmie Rodgers – een grote invloed op WSM en de Grand Ole Opry. Hij maakte zijn school niet af, wijdde zich aan de muziek, werd een populaire DJ bij het radiostation KLLL en was bekend vanwege zijn spontane, humoristische opmerkingen. Bij KLLL sloot Jennings zijn vriendschap met Buddy Holly. Dat resulteerde in songs zoals “Amanda” (1974), “Rainy Day Woman” (1974) en “Luckenbach, Texas (Back to the Basics of Love” (1977). Een LP met live opnames uit Texas leverde een schitterende interpretatie van Jimmie Rodgers op: “T for Texas”, met een Memphis beat, maar zonder yodel deze keer.

Merle Haggard

Hij is country’s charmantste nog levende legende. Toen hij in de gevangenis zat schreef hij wat songs en hij zat in San Quentin toen Johnny Cash er optrad in 1958. Toen hij in 1960 uit de gevangenis kwam had hij zich vast voorgenomen om op te treden en het te maken als artiest. Hij verhuisde naar Bakersfield, dat toen opkwam als centrum voor muziek. Aanvankelijk werd hij geholpen door Buck Owens en diens vrouw, Bonnie (met wie hij later trouwde).

Back to Top

Urban country

De vroege tachtiger jaren voorde de meest beruchte periode in country music. De ‘Urban Country’ trend leidde country music geheel weg van zijn roots. Deze trend naar popcultuur werd populair door Johnny Travolta’s “Urban Cowboy” en werd verder doorgezet door Dolly Parton’s Nine to Five.

John Conlee

Hoewel de meeste artiesten die uit Nashville kwamen in de vergetelheid geraakt zijn met hun songs, maakten sommige uitstekende muziek. Een van de belangrijkste ovegangssterren was John Conlee, de man met de allertrieste stem in country. Geboren en getogen op een tabaksplantage in Kentucky werd Conlee de held van de gewone man zoals die geportretteerd werden in “Busted”, “Common Man”, “Working Man” en “American Faces”.Hij werd in 1979 opgenomen in de Opry, de eerste artiest in 5 jaar. Hij is nog steeds regelmatig op tournee en doet veel liefdadigheidsconcerten.

Alabama

Deze Amerikaanse country-rock groep is een van de meest succesrijke country optredens van de laatste tijd. Hun meeste singles werden een nr 1 country hit en alle albums werden goud of platinum. Zij creëerde een group sound, in plaats van dat van een zanger met begeleiding. Zij baanden de weg voor groepen zoals Atlanta, Exile and Bandan en later Restless Haart, Confederate Railroad, Desert Rose Band en de Kentucky HeadHunters. De groep werd opgericht in Fort Payne, Alabama, als Wild Country en ze waren semi-professionals verenigd rondom Jeff Cook en Randy Owen met Teddy Gentry.

Reba McEntire

Zij werd ontdekt toen zij het volkslied zong in 1974 op de National Finals Rodeo. In het begin van haar carričre leek Reba nog helemaal niet op de gladde professional die zijn later werd in 1997. Zeer beďnvloedt door hij jeugd in een klein stadje  en de muziek van Patsy Cline, was Reba’s eerste werk duidelijk honky tonk met een eigen klank.

Back to Top

New country

Na het ramnpzalige falen van Urban Country, kwam er een nieuwe generatie traditionele artiesten op – George Strait, Ricky Skaggs, de Judds, Randy Travis en Ricky Van Shelton – die country terugbrachten van de dwalingen van de post-Urban Country door het jeugdige publiek er aan te herinneren waar het in country eigenlijk omging. Voortbouwend op het verbazingwekkende succes van Garth Brooks, Randy Travis, Reba McEntire, Alan Jackson en vele anderen, werd country Amerika’s meest beluisterde radio muziek, iedere week weer beluisterd door wel 77.3 miljoen volwassenen, 40% van de bevolking. Sinds 1986 is de verkoop van country opnames verdubbeld van ongeveer 921 miljoen dollar tot meer dan 1758 miljoen dollar. Garth Brooks alleen al verkocht 60 miljoen albums sinds hij zijn album “Alan Jackson” uitbracht in april 1989.

Garth Brooks

De Country Music SuperStar of the 90’s – Troyal Garth Brooks – werd op 7 Februari 1962 in Tulsa, Oklahoma geboren en groeide op in Yukon, ongeveer 150 km van Tulsa. Country Music speelde wel een rol in het gezin Brooks, maar geen overheersende. Garth Brooks in ongetwijfeld de meest populaire country music artiest aller tijden, gezien zijn bekendheid wereldwijd, het aantal platen dat verkocht is en het aantal awards dat hij gewonnen heeft. Zijn eerste single – verschenen op zijn album “Alan Jackson”, haalde de tiende plaats. Maar het was zijn vierde single die hem populair maakte. Zijn grootste hit is “The Dance”, die hij bepalend acht voor het verloop van zijn carričre en de bijbehorende video clip domineerde de country en de pop top 40 en daarna was er geen houden meer aan.

George Strait

George Strait werd geboren op 18 mei 1952 in Pearsall, Texas en brak in de vroege tachtiger jaren door als een van de beste vertolkers van de ongepolijste, rouwe country music. George en zijn band bouwden een stevige basis bij de Honky Tonk fans in zuidwest Texas. Door de inspanningen van Erv Woolsey – een unieke MCA PR man, kwam hij onder contract bij MCA, in het begin van 1981.

Back to Top