GESCHIEDENIS - Het ontstaan van de country in BelgiŽ
 

 

 

Het ontstaan van de country in BelgiŽ.

Over het ontstaan van de country in BelgiŽ doen vele verhalen de ronde.
Sommige mensen vinden dat hun de eer van introductie toekomt, niets is echter minder waar, hoe jammer dit ook is.

Eigenlijk is de oorsprong te vinden bij de wereldtentoonstelling aan de Heinzel in Brussel in 1958. Hier werden culturen uit verschillende landen uitgebeeld, zo kent men een authentieke Chinese toren in Brussel maar ook een Texas City in Tremelo.
De tentoonstelling was een pronkstuk van Amerika om hun cultuur weer te geven.
De Brusselse expositie werd gebruikt als decor en expositieruimte, nadien verhuisde deze naar Tremelo (Brabant) en kreeg daar veel belangstelling. Het werd daar een real ranch om de country te introduceren en trok op die manier veel bezoekers.

Al snel schoten de verschillende ranches uit de grond die dit idee wilden volgen en werd de country steeds bekender in BelgiŽ.
In het begin werden de ranches voornamelijk gebruikt door paardrijders, maar al snel ook door countrydansers. Er werd line en square dance gedanst en we zijn nu in de 70er jaren beland.
In die tijd ontstonden er al veel countryclubs die allemaal toch redelijk individualistisch bezig waren.

Begin 80er jaren groeide het aantal clubs enorm en tegen het eind van de 80er jaren kende men zelfs een explosieve groei van het aantal clubs. Momenteel zijn er in BelgiŽ meer dan 300 country dansclubs en ca. 35 countrybands.
Verder zijn er in BelgiŽ 3 stichtingen die zich inzetten voor de countryclubs, sommigen doen dit door het geven van workshops, anderen die nog veel meer organiseren, zoals festivals, wedstrijden, collectieve verzekeringen, eigenlijk teveel om allemaal op te noemen.

Deze stichtingen zijn:

B & NL Country Online
Deze organisatie is nog betrekkelijk nieuw, ze bestaan pas een paar jaar maar timmeren goed aan de weg met hun activiteiten. Ze werken met leden en zorgen dat deze leden op verschillende activiteiten korting krijgen op de entree prijs. Verder organiseren ze verschillende activiteiten.

A.C.W.D.B. (Association Country Western Dance Belgium)
Houden zich bezig met het geven van workshops en organiseren wedstrijden samen met hun Nederlandse zusterorganisatie D.C.W.D.A. Bij deze organisatie is het mogelijk om collectief lid te worden van de Sabam, ze geven opleidingen voor instructeurs en er is een mogelijkheid om in te schrijven voor xenox collectief.

B.C.W.A. (Belgian Country & Western Association)
Zij hebben als doel country & western in het algemeen te promoten zonder winstbejag en op een onpartijdige manier. Dit is ook tevens de enige organisatie die ons heeft geholpen met het samenstellen van deze pagina, waarvoor onze hartelijke dank.

Het is mogelijk dat deze informatie niet helemaal klopt of niet volledig is, in dat geval horen wij dit natuurlijk graag van u.

Bovenstaande is samengesteld door Michel van Dooren in samenwerking met de B.C.W.A.